Loading...

Pohja

Kuinka uusi Pohja-rahi valmistetaan

Uusi rahi on tehty täsmälleen Oiva Kallion alkuperäisten piirustusten ja niistä ilmenevien mittojen mukaan. Piirustuksia säilytetään Suomen Rakennustaiteen museossa, jonne Oiva Kallio lahjoitti koko arkkitehtitoimistonsa aineiston.

Rahin valmistamiseen vaaditaan useita osaajia. Kalusteen runko muodostuu kahdeksan millimetrin paksuisesta teräslevystä. Kun levy on leikattu, se viedään verstaalle, jossa se taivutetaan muotoonsa. Kolmannella verstaalla kalusteen kulmat hiotaan, minkä jälkeen teräspinta kromataan kiiltäväksi.

Seuraavaksi rahi lähtee verhoilijamestari Antero Saarisen käsittelyyn Helsingin Vallilaan. Saarinen antaa kalusteelle viimeisen silauksen. Istuinosa koostuu vaneripohjan lujittamasta tyynystä, joka on ruuveilla kiinni kalusteen rungossa. Tyynyä peittää mustasta lehmännahasta tehty verhoilu.

Valmis Pohja-rahi näyttää sirolta ja kevyeltä, vaikka se painaakin 30 kiloa. Paino ei ilmene Kallion piirustuksista ja tuli pienoisena yllätyksenä ensimmäisen kappaleen valmistusvaiheessa. Rahissa on metallikyltti, jossa on Oiva Kallion käyttämä logo: K-kirjain O-kirjaimen sisällä sekä hänen nimensä.

Lisätietoa ja kuvia