Loading...

Iris

Kuinka uusi Iris-jakkara valmistetaan

Uudet Iris-jakkaran koristeluineen toteuttaa ylöjärveläinen puuseppä Kari Wager. Alusta lähtien oli selvää, että hän käyttäisi jakkaran tekemisessä samaa materiaalia kuin Akseli Gallen-Kallela, eli laadukasta kotimaista mäntyä. Wager on jäljitellyt Gallen-Kallelan kädenjälkeä niin tarkoin kuin se on mahdollista. Myös taiteilijan sommittelemat ruodeornamentit, abstraktit koristeaiheet, on maalattu käsin. Mikään muu vaihtoehto ei tullut kysymykseen.

Jakkaran tekemisessä tuottivat eniten päänvaivaa sen historian kannalta tärkeimmät elementit, eli neljä matalaa jalkaa. Tuotantomallissa kaikki jalat ovat samanlaiset, toisin kuin alkuperäisessä jakkarassa, sillä siinä ne poikkeavat hieman toisistaan. Useiden kokeilujen jälkeen puuseppä päätyi valitsemaan jalan, jonka muoto vastaa parhaiten Iris-huoneeseen tulleiden huonekalujen jalkoja. Jokainen Iris-jakkara näyttää yhtä yksilölliseltä kuin alkuperäiskappale, mutta kalusteen mittasuhteet ovat samat.

Jakkaraan on kiinnitetty metallilaatta, johon on kaiverrettu käsin Akseli Gallen-Kallelan käyttämä puumerkki ja hänen nimikirjoituksensa.

Lisätietoa ja kuvia