Loading...

Fenix -tuoli ja pöytä

Kuinka uusi Fenix-pöytä ja Fenix-tuoli valmistetaan

Teräs ja akryyli, akryyli ja lasi. Björn Weckströmin huonekalujen materiaaliyhdistelmät kuulostavat epäilyttäviltä, mutta itse asiassa ne korostavat toistensa parhaita puolia. Jo siinä vaiheessa, kun Fenix-tuolia ryhdyttiin tekemään uudelleen, päätettiin, että pikkutuolin runkoon käytetään 12-millistä teräsputkea ja että sen istuinosaksi tulee 10-millinen akryyli. Samoin päätettiin, että Fenix-pöydässä on alkuperäisen pöydän mukaisesti akryylijalat ja 12-millinen, karkaistu ja hiottu lasikansi.

Ruokapöydän aaltomaisesti taipuvat jalat on saatu aikaan kuumentamalla materiaalia niin sanottuna uunityönä. Uunityö tarkoittaa sitä, että kymmenen millimetrin paksuinen akryylilevy sijoitetaan tarkoitusta varten tehtyyn puiseen tai vaneriseen muottiin, minkä jälkeen muotti lämmitetään uunissa 180 asteen lämpötilassa. Menetelmän ansiosta akryyli säilyttää halutun muodon virheettömänä, eikä se pääse ohenemaan taitoskohdista, joissa akryyli saattaa käyttäytyä arvaamattomasti ja joista voi päätellä akryylityön laadun.

Yleensä akryylia taivutetaan niin sanottuna paikallistaivutuksena. Tällöin taivutettavaksi tarkoitettua kohtaa lämmitetään niin pitkään, että taivutuskohta venyy ja ohenee. Taitos ei tämän vuoksi ole yhtä kestävää kuin uunityönä tehty taivutus.

Fenix-pöydän lasilevyn alapintaan on vesileiman tavoin etsattu Björn Weckströmin signeeraus. Nimikirjoitus ei paista silmään, mutta se erottuu selvästi lasin läpi, kun sitä tarkastelee sopivasta kulmasta.

Low Table : Korkeus  40,  leveys  100 ja pituus 120 cm
High Table: Korkeus  81,  leveys  120 ja pituus 200 cm